Sprejmi

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke; z obiskom in nadaljnjo uporabo soglašate s piškotki.

Vtisi iz mladinske izmenjave Youth Banks on the Move - sedmi in osmi dan, 22. in 23. 10. 2015

Vtisi iz mladinske izmenjave Youth Banks on the Move - sedmi in osmi dan, 22. in 23. 10. 2015
Petek, 23. oktober 2015

Adrijana Kos, ena izmed udeleženk mladinske izmenjave Youth Banks on the Move, je zapisala nekaj trenutkov iz sedmega in osmega dne izmenjave, ki traja med 16. - 23. 10. 2015 v Cluj Napocci, ki v letu 2015 nosi naziv Evropska prestolnica mladih.

Dan D
Naposled smo prišli do konca. Zadnji dan je minil kot bi mignil. Dopoldan smo se odpravili na ogled rudnika soli, popoldan pa smo preživeli v eni izmed pisarn evropske prestolnice mladih.
Rudnik soli slovi kot zdravilni kraj, ki ga za lajšanje težav obiskujejo predvsem astmatiki. V notranjosti prostora je velika dvorana, kjer lahko igraš mini bowling, bilijard, najameš ladjico in se voziš po majhnem jezeru, ali pa le obsediš na klopi. Veliko je tudi družin z majhnimi otroki, ki se lahko igrajo na igralih. Notranjost rudnika je prilagojena tako, da si lahko v njem ves dan. Po ogledu rudnika smo odšli na (seveda odlično) kosilo in nato v eno izmed treh pisarn Evropske prestolnice mladih v Cluju. Kosilo v romunski restavraciji vzame veliko časa, saj se Romunom nikamor ne mudi ne pri strežbi ne pri plačilu računa :)
Pisarna se nahaja v trgovskem centru, prostore pa so kot donacijo dobili v upravljanje od občine Cluj. Natalia, ki je vodja oddelka za mednarodne odnose, nam je razložila celoten postopek priprave na prevzem težke naloge, kot je naziv evropske prestolnice mladih. Za kar se da učinkovito delovanje projekta so ustvarili projektno pisarno, ki je zadolžena samo za koordiniranje in izvajanje projektov, v katerih sodeluje več tisoč ljudi, približno 3000 prostovoljcev pa je zmeraj na voljo. Struktura projekta (prestolnice mladih) je inovativna iz tega razloga, ker je v vodstveno ekipo vključen tudi župan (kot podpredsednik projektne pisarne), kar omogoča mladim neodvisno delovanje, ki pa ima zagotovljeno mestno podporo. Zadnji večer smo preživeli z igranjem družabnih iger, novim romunskim znancem pa smo podarili bučno olje in bučna semena. Druženje se je dokaj hitro zaključilo, saj smo Slovenci naslednji dan že ob sedmi uri zjutraj odšli iz hostla. Poslovili smo se od Raluce, saj smo se tega večera videli zadnjič. Noč je prehitro minila. Jutro bi prespali, če nas ne bi zbudila Edi in Liana, saj nama z Martino ni zvonila budilka. Hvala. V navalu smo se oblekli in se poslovili ter odpeljali proti letališču. Tam smo oddali prtljago in odšli preko terminala v čakalnico. Seveda odhod ni bil brez pripetljajev. Timotej je namreč iz postelje v hostlu vzel kuverto, v kateri je bil denar. Mislil je, da je to denar za prevoz do letališča. Matic je vozniku dal denar, nakar je Edi pisal Timoteju, da mu je odnesel denar. Ker je Edi zabaven fant, ga najprej nismo jemali resno, ampak smo po premisleku ugotovili, da je Edi ostal brez denarja za prevoz z vlakom. Oprosti Edi, saj vemo, da se boš znašel. Tudi prehod preko terminala ni minil brez zapletov. Mene so ponovno testirali za prisotnost eksploziva. Tokrat je bila sporna moja doma narejena krema. Še sreča, da sem kurkumo spravila v veliko potovalko, če ne, bi pregled trajal še dlje. Letalo smo imeli ob 9:05, na Dunaju smo pa pristali nekje ob 9:35. Let je bil seveda daljši od tridesetih minut, menjal se je časovni pas in tako smo pridobili še eno dodatno uro. Ta dan je bil za nas dolg 25 ur. Vrnitev smo zaključili v Mariboru na pijači in kosilu. Obujali smo spomine na nove prijatelje, ki nas bodo čez slaba dva tedna obiskali v Mariboru. Se vidimo
Youth Bank Cluj!

Projekt Youth Banks on the Move organizira Mladinski kulturni center Maribor, finančno pa ga omogočajo: program Erasmus+, Mestna občina Maribor in Urad RS za mladino.

Projekt je YouthBanks on the Move je opisan tukaj.

Foto zapis dogajanja iz prvih dni je dostopen tukaj.
 

Fotografija: Matic Matjašič

Aktualno / Banka idej / Mednarodno / Ekipa / Poziv / Podprti projekti / Usposabljanja / Galerija / Kontakt
© 2012-2019 MKC Maribor. Vse pravice pridržane.